رفتن به بالا
تلفن :00 09352383813

یدالله عاطفی



یدالله عاطفی
یدالله عاطفی (۱۳۲۳ در کرمانشاه – )، فرزند حبیب الله عاطفی متخلص به آشفته، شاعر و نویسندۀ معاصر ایرانی در سال ۱۳۲۳ در شهر کرمانشاه دیده به جهان گشود.
یوسفی، فرشید، باغ هزار گل، انتشارات فرهنگخانه اسفار، تهران، ۱۳۶۹
عاطفی، یدالله، گزیده غزلیات شهریار، انتشارات نگاه، تهران، ۱۳۸۷
پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در زادگاهش برای اخذ مدرک کارشناسی در رشته زبان و ادبیات فارسی راهی دانشگاه علامه طباطبایی شد و پس از ۴ سال موفق به اخذ مدرک کارشناسی در رشته زبان و ادبیات فارسی از این دانشگاه گردید. در سال ۱۳۴۵ به استخدام آموزش و پرورش درآمد و به تدریس ادبیات فارسی پرداخت.
یدالله عاطفی از دوستان بسیار نزدیک یدالله بهزاد کرمانشاهی بود و در تمام طول عمر خود عضو فعال انجمن های ادبی به ویژه انجمن سخن بوده و اشعار او نیز در همین نشریه منتشر شده اند.
از مهم ترین آثار یدالله عاطفی می توان به کتاب گزیده غزلیات شهریار که در سال ۱۳۸۷ توسط انتشارات نگاه منتشر شده اشاره کرد

سپاس از ح- مولایی فر 
بخش بیست و چهارم از نشریه باختر

جناب عاطفی با اشتیاق زاید الوصفی به غزل سرایان معاصر از جمله، استاد شهریار و استاد امیری فیروز کوهی از دوران جوانی توجه داشته است و در راستای هم اندیشی با امیری فیروزکوهی که وی به سبک و سیاق غزلیات صائب تبریزی که سبک اصفهانی یا همان سبک هندی را به اوج اعلای مضمون یابی و نازک خیالی می رساند علاقمند بوده و از این سخنور برجسته ی
سبک هندی تأسی داشته است. خواه ناخواه عاطفی نیز در غزل گویی از استاد خود امیری فیروزکوهی که او را سید الشعرا خطاب می کند، تاثیر پذیری دارد.
در سروده هایش این گرایش به خوبی قابل تشخیص است و در غزل « آستان عشق» به این امربه صراحت اشاره می کند:
« با قهرمان» و « پرتو» رفتم به راه صائب
که اوستاد مضمون، در پی کشاند ما را»
جناب سید جلیل مشتاق در همان نوشتار « یداله عاطفی فرشته ای در تشریف آدمی…» در باب سبک شاعری استاد عاطفی آورده است:
« سبک شاعری عاطفی را می توان گفت بینابین است. بینابین نه به معنای آکادمیک آن که بعد از روزگار فردوسی تا روزگارسعدی و حافظ است خیر بلکه مقصود از لحاظ ساختار بیانی ولفظی وزبانی و اوجگاه تخیل و فکر واندیشه ومضمون یابی، و باریک اندیشی ومضمون پردازی شعر استاد عاطفی است گاهی گفتار وزبان شعری ایشان عراقی -هندی است و گاهی نیز هندی- عراقی اما استاد عاطفی به قول امروزی ها شعرش اثر انگشت دارد می توان اشعارش را در میان اشعار دیگران شناخت وپیدا کرد…»
باختر شماره 1532 پنجشنبه 20 مرداد 90
ص 10
به هر حال پس از مرگ استاد امیری فیروزکوهی شاعر دانشمند معاصر، جناب عاطفی این گونه وی را مرثیه می گوید:
« داغ « استادهمایی»(1) به دلم بود امیر
که تو هم رفتی و افزودی داغ دگری
توخبر داشتی از نادره کاران ادب
بعد تو از که گیرم، سراغ دگری
سوختی عمری و روشنگر دل ها بودی
پرتویی نیست پس از تو، به چراغ دگری
ای امیر غزل، ای خفته به گل رفتی و نیست
مستی باده ی شعرت به ایاغ دگری
رفت آرام وقرارم که تو رفتی و « حبیب» (2)
در دل خون شده ام نیست فراغ دگری
نغمه ی دلکش تو بر همه آفاق رسید
بلبلی چون و نبوده ست به باغ دگری»
مهر ماه سال 1363
جناب عاطفی، به دلیل مطالعات مداوم در زمینه های مختلف فرهنگ وادب پارسی، همچنان موانست وهم نشینی با سخنوران، نویسندگان، پژوهشگران وسایر هنرمندان در عرصه موسیقی، نقاشی، خوشنویسی وتئاتر چه در سطح استان و چه در سطح سایر مراکز استان های کشور با گذشت زمان هر روز بیشتر از روز دیگر به فنون شاعری وکارهای تحقیقی تسلط پیدا می کند وبدون مبالغه وی با مبانی ونکات ظریف ادبیات به ویژه هنرساحرانه ی شعر آشنایی کامل پیدا کرده است.
در این بخش از نوشتار شرح حال ایشان ضرورت دارد به کارهای پژوهشی ومهارت استاد عاطفی در علم و اصول ویراستاری وهمچنان چاپ گزیده اشعاری از شعرای نامدارکشور اشاراتی داشته باشیم نامبرده در یادداشتی در باب چاپ فعالیتهای ادبی خویش نوشته است.
« از سال 1343 تاامروز ( فصل بهار 1397) شعرهای سنتی ونیمایی ومقاله ونقد وپژوهش درباره شعرا، نویسندگان وکتاب های آنها، از این قلم ناچیز در مطبوعات، مجلات، روزنامه ها، کتابها، وتذکره ها چاپ شده ولی کتاب هایی که به طور مستقل منتشر شده اند به شرح زیر است:
1- گزیده دیوان استاد محمد حسین جلیل بیدار کرمانشاهی، با کمک استاد بهزاد ومقدمه ی استاد کیوان سمیعی، انتشارات زوار، تاریخ چاپ ( 1370)
2- ویرایش و تصحیح وفهرست نویسی کتاب شوریدگان درباره ی بزرگان و سخن سرایان تویسرکان تالیف صحبت اله مرادی در دوجلد انتشارات دارالفکر ( 1372)
3- گزیده ی غزلیات شهریار با مقدمه و گزینش غزل ها به خط خوشنویسان: استاد اخوین، حمیدرضا عاطفی و حجت اله اسدی، انتشارات نگاه و زرین، تاریخ اولین چاپ (1374) و تا سال 90 یازده بار تجدید چاپ شده است
4- ویرایش و تصحیح ترانه های ترنم ( 300 ترانه از شاعران کرمانشاهی) تالیف علی لیمویی ثابت کرمانشاهی – انتشارات مشهد (1377)
5- ویرایش وتصحیح اشک غزال وگلکم، اشعار فارسی، محلی و کردی محمدرضا فتاحی، (تندر) انتشارات کرمانشاه، تاریخ چاپ ( 1377)
6- گزیده ی اشعار ابوالقاسم لاهوتی با مقدمه وویرایش متن به کوشش غلامحسین امیری انتشارات کرمانشاه تاریخ چاپ (1383)
7- ویراستاری نگارش تاریخ ادبیات ( شرح احوال شعرا و نویسندگان ) کتاب « هفت مروارید دریک صدف» تالیف صحبت اله مرادی،نشر پرتو خورشید قم ( 1384)
8- گزیده ی دیوان ایرج رضایی ( انور کرمانشاهی) انتشارات آگاهان ایده تهران ( 1389)
9- ویرایش وتصحیح کتاب شعر ( یادایام) مجموعه شعر هرمز بیگلری انتشارات کرمانشاه ( 1392)
10- مقدمه، نقدوبررسی وویرایش کتاب شعر «خانه ی برفی باور» گزیده ی اشعار محمد شکری ( آرش کرمانشاهی) نشر گلچین ادب، ( 1393)
11- مقدمه و ویرایش کتاب « بزم قرب» مجموعه شعر علی قربی کرمانشاهی نشر دیباچه (1396)
12- مقدمه و ویرایش کتاب « در خلوت شب» مجموعه مقالات محمدعلی اثنا عشری، نشر گلچین ادب تاریخ چاپ (1396)
13- مقدمه ای دیگر برکتاب نفیس وخوش نویس شده ی ( کلیات غزلیات شهریار) به خط نستعلیق حمیدرضا عاطفی در قطع بزرگ نشرنگاه و زرین، تاریخ چاپ ( 1379)